Young St

Residential development and landscape design

This converted warehouse draws on both a past and recent cultural heritage; with planning requirements ensuring the protection of the original brick facade (a cordial factory constructed around the turn of the twentieth century); as well as an acknowledgement of the building’s most recent manifestation as both Y3K artist-run gallery & studios, and as a transient home of SIBLING NATION.

Art Exhibition previously on at SIBLING in Victoria, Australia.
From Sunday 01 January 2012 to Saturday 01 December 2012

Young St
 image

Published by anonymous on Friday 20 March 2015.
Contact the publisher.

A recurring theme is the filtering of light and views.

The operable screening element proposed for the facade references the first intervention SIBLING made on the building, commissioned by Y3K; a multilayered door with various operable components. Whilst this project investigated the possibility of a door, the operable component for the warehouse conversion instead becomes a study on the window, and the inherent potentialities within. In this context, the inhabitant is able to control light and views, privacy and publicness.

The proposed metal mesh facade provides a distinct contrast to that of the existing heritage brick facade below. The mesh provides a visual filter to the living areas of the proposed building, whilst still allowing a sense of daylight to enter the room. Through the facade, inhabitants are able to moderate both levels of privacy and interaction with the street and surrounding neighbours. The mesh acts as an integral sun-shading system, filtering out the bulk of solar radiation whilst again allowing a sense of day lighting through to living spaces. In this way the facade plays a pivotal role in the passive cooling strategy for the building, which will result in a reduced reliance on mechanised cooling.

The cultivation of plant life is encouraged throughout the voids and lightwells of the building, inside and on the roof decks. The mesh assists in providing a microclimate for plants on the front balconies, and prevents harsh over-exposure to the elements whilst allowing rain and a moderated level of sunlight through to nurture the plant life.